Loading...

Turvallista juhannusta meille kaikille!

Koulut ovat loppuneet jo muutama viikko sitten ja tähänastinen loma on Liisalla kulunut kaupungissa. Kesäloman odotetuimpiin hetkiin kuuluu koko perheen mökkijuhannus, johon on lähdössä koko Liisan perhe. Äiti on myös luvannut paistaa illalla lettuja.

Mökillä saunan lämmettyä isä avaa ensimmäisen oluen, ”pitäähän sitä saunassa muutama ottaa”, isä sanoo. Äiti avaa mökille tuodun viinitonkan.

Saunan jälkeen Liisa opettaa Taavi-veljelle Uno-peliä, seuraten koko ajan sivusilmällä tilanteen kehittymistä. Liisa tietää jo, milloin veljen kanssa tulee siirtyä piha-aittaan nukkumaan. Vanhemmat istuvat mökin terassilla, kummallakin lasi kädessä. Isä muistelee vanhoja, äiti kikattelee isän jutuille. Äiti tulee käymään mökin sisällä hakemassa laseihin täytettä. Tällä kertaa äiti kuitenkin ottaa kaapin perältä pullon terävää, tarkoituksenaan kaataa vanhemmille paukut. Liisa huomioi tämänkin ja tässä vaiheessa toteaa mielessään, että lasten on aika poistua. Vanhemmista tulee ilkeitä toisilleen juotuaan.

Liisa ottaa veljeään kädestä, toisessa kädessä kasa Uno-kortteja. ”Tule, me voidaan jatkaa pelaamista aitassa”, Liisa sanoo. Aitta on turvallinen tila, sen voi lukita sisältä niin, ettei sinne pääse. Liisa laittaa Taavi-veljeään nukkumaan. Liisa lukee Taaville Herra Hakkaraista ja toivottaa hyvät yöt. Lopulta Taavi nukahtaa.

Liisa menee aitan portaille vielä hetkeksi istumaan. Kuten Liisa jo ennakoikin, mökistä alkaa kuulua kuinka isä ja äiti riitelevät. Isä huutaa, äiti huutaa isälle takaisin.

Liisa haluaisi lähteä, muttei voi. Jos Liisa lähtisi, jäisi Taavi yksin. Kuka sitten pitäisi Taavista huolta? Liisaa pelottaa, ahdistaa, ja suututtaa. Liisa on nähnyt ja kokenut vastaavan kaltaisen tilanteen jo monena vuonna, mutta Taavi ei ole.

Liisa menee sisälle aittaan ja lukitsee oven perässään. Sängyssä ennen nukahtamistaan Liisa miettii vielä luvattujen lettujen kohtaloa. Ei saatu niitä tänäkään vuonna, Liisa pohtii.

Tämä tarina on täysin fiktiivinen, mutta se voisi olla myös tosi. Juhlapyhät, kuten juhannus, ovat monille lapsiperheille perheille iloinen, koko perheen juhla, jolloin keräännytään yhteen viettämään aikaa. Monissa perheissä juhannukseen liittyy paljon iloisia perinteitä, käydään saunassa, paistetaan lettuja, grillataan, tehdään juhannustaikoja.

Mutta on myös paljon perheitä, joissa juhlapyhät eivät ole yhtä iloisia perhetapahtumia. On monenlaisia haasteita; taloudellisia, vuorovaikutuksellisia, päihteisiin liittyviä. Nämä haasteet aiheuttavat lapsissa ja nuorissa paljon negatiivisia tunteita, kuten turvattomuutta, surua, suuttumusta ja häpeää.

Meidän aikuisten vastuulla on tarjota lapsille ja nuorille iloinen ja turvallinen juhannus. Mukavaa ja turvallista juhannusta meille kaikille!